Tandresorptie


Tandresorptie bij de kat


Wat is het?

Dit is een heel pijnlijke aandoening waarvan de precieze oorzaak nog niet bekend is. Naarmate de kat ouder wordt zien we het meer. Het kan voorkomen bij katten vanaf de leeftijd van 2 jaar. De kat gaat minder willen eten, eventueel de voorkeur geven aan zachte voeding. Hij kan gaan speekselen, stinken uit de mond en soms ziet u dat hij echt pijn heeft tijdens het kauwen.

Het gaat meestal gepaard met een ontsteking van het tandvlees en afbraak van tandweefsel. Deze afbraak komt soms voor ter hoogte van de wortel en soms ter hoogte van de aanhechting van het tandvlees (dus op de overgang tandwortel-zichtbare tand) en dit noemen we dan tandhalsresorptie. Het is te herkennen aan een stukje bloederig weefsel wat net boven het tandvlees zit en soms worden gaten in de tanden gezien. Hierdoor wordt de tand minder stevig en heeft kans om af te breken waarbij de wortel nog blijft zitten. Deze hebben dan een blootliggende zenuw en dat is zeer pijnlijk, ook kunnen deze achtergebleven wortels nog ontstekingen en fistelvorming veroorzaken.

Het proces van tandresorptie blijft doorgaan en kan niet omgekeerd worden. De beste behandeling is dan ook het volledig verwijderen van de aangetaste tanden. Dit gebeurt onder volledig narcose omdat het een pijnlijke ingreep is. Nadien kan een kat gerust zelfs zonder tanden nog heel oud worden. Enkel de voeding moet dan aangepast worden naar natte voeding.


Kan ik het voorkomen?


Omdat we niet precies weten hoe het ontstaat, kan je het helaas ook niet voorkomen en kunnen we het ook niet eenvoudig behandelen. 


Regelmatig zien we bij katten met tandproblemen ulceraties en ontsteking van het mondslijmvlies, waardoor het eten nog pijnlijker wordt. Deze letsels genezen meestal spontaan nadat het tandprobleem is aangepakt. Hier zie je links en rechts achterin de mondholte ulceratie van de slijmvliezen.